Laatste nieuwsberichten

Beroepsziekten komen nog steeds te vaak voor

Beroepsziekten komen nog steeds te vaak voor

Ongeveer 11% van de werknemers kampt met een beroepsziekte. Van bedrijven mag worden verwacht dat zij er alles aan doen om gezondheidsschade te voorkomen en duurzame inzetbaarheid te bevorderen.

Ook in de sector zorg zijn er jaarlijkse nieuwe beroepsziekten. De meest voorkomende beroepsziekten zijn aandoeningen aan het houding- en bewegingsapparaat en psychische aandoeningen. Burn-outklachten, depressie, rug-aandoeningen en klachten aan knie, arm, nek en schouder, komen ook vaak voor.

Veiligheidscultuur

Wanneer bedrijven de verplichting van een risico-inventarisatie en -evaluatie (RI&E) adequaat vervullen, dan kan dat een eerste stap zijn naar een betere veiligheidscultuur. Een goede beheersing van veiligheidsrisico’s is vooral gebaat bij het hebben van een toereikende RI&E in combinatie met een plan van aanpak en regulier overleg met werknemers. Aan deze combinatie van verplichtingen voldoet slechts een klein deel van alle instellingen. Naast compliance (opvolgen van regels en protocollen) moet de nadruk liggen op het bevorderen van participatie. Dat laatste wil zeggen: het stimuleren van een daadwerkelijk actieve en alerte houding van zowel werkgever als werknemer ten aanzien van gezond en veilig werk. Werk aan de winkel dus voor werkgevers en werknemers of te wel ondernemer en ondernemingsraad. 

Printen
Please login or register to post comments.