De Commissie KwaliteitsBeheersing (CKB)
Is één van de commissies van de Nederlandse Vereniging van Longfunctie Analisten (NVLA). Deze commissie houdt zich bezig met de kwaliteit van longfunctiemetingen. Het is voor elke longfunctieafdeling een uitdagende vraag hoe zij haar kwaliteit bewijst. Om dat te kunnen bewijzen zal helder moeten zijn wat er bewezen moet worden.
Denken we bijvoorbeeld aan een auto dan vinden we dat deze een goede kwaliteit heeft als deze niet roest, een stationair regelmatig lopende motor heeft, geen lawaai en stank produceert, een altijd werkende reminstallatie heeft, een lichtlopende en direct werkende stuurinrichting heeft, functionerende verlichting heeft, niet steeds meer brandstof gebruikt, stoelen heeft waarin je niet steeds verder wegzakt, vering heeft die onregelmatigheden goed opvangt, dempers heeft die voorkomen dat de auto blijft schommelen, en zo kunnen we nog wel even doorgaan. Duidelijk is dat dit veel aspecten betreft en dat veel van deze aspecten een duidelijke definitie nodig hebben. Hoe definiëren we in dit voorbeeld ‘het niet steeds verder wegzakken in de stoelen’? Ik vind dat… of… ik meet dat? Een mening of een feit. Hoe definiëren we ‘het stationair regelmatig lopen van de motor’? Welk toerental? Welke toerenschommelingen zijn nog goed en welke niet meer? (Zijn deze toerenschommelingen en indicatie voor ‘problemen’, bijvoorbeeld van de bougies, de ontsteking, de brandstoftoevoer?) Behalve een goede definitie van deze aspecten is ook voor elk aspect een goede meetmethode nodig.
Kwaliteit kan, zo bezien, worden aangeduid als “fitness for purpose”, het geschikt zijn voor het beoogde doel. Als we naar een longfunctieafdeling kijken zien we aspecten als personeel, apparatuur en processen. Ook hier zijn definities nodig voor de kwaliteit van personeel, apparatuur en processen, en dan ook de wijze waarop te meten is in welke mate elk aspect aan de ‘standaard’ voor kwaliteit voldoet. Een belangrijk aspect van kwaliteit is de bereidheid onder ogen te zien dat iets ‘helemaal niet goed’ of ‘niet helemaal goed’ is. En dan ook het vermogen om te verbeteren en deze verbetering ‘vast te houden’.
De CKB wil bijdragen aan de kwaliteit door het beschikbaar stellen van protocollen voor alle longfunctiemetingen (standaardisatie van werkwijzen), het ontwikkelen van meetmethoden en het entameren van discussies over het nut en de effectiviteit ervan, het beschikbaar stellen van vergelijkende gegevens, het onderhouden van het contact met fabrikanten, het entameren van onderzoek(?), enz.
Dit kunnen de leden van de commissie niet alleen en zeker niet het best. Als u als verenigingslid een vraag, suggestie, idee of probleem heeft, neem dan a.u.b. contact met ons op en stuur een email naar een van de leden.