Opleiding

De longfunctieanalist

Een longfunctieanalist is een persoon die functieonderzoek van de longen kan verrichten.

Longfunctieanalisten zijn vakmensen met een duidelijke taakomschrijving en een sterke eigen verantwoordelijkheid: onderzoeken worden zelfstandig verricht en de resultaten dragen in belangrijke mate bij aan de diagnose en behandeling van cliënten. Lees nog veel meer over het profiel van de Longfunctieanalist en download hier het beroepsprofiel Longfunctieanalist.

Leden

Nvt

Contactgegevens

Nieuwsgierig geworden? Er zijn op dit moment 2 erkende opleidingen tot longfunctieanalist, via de LOI en via Zuyd Hogeschool. Zie hieronder voor meer informatie.

Stichting Beroepsopleiding Longfunctieanalisten (sBLA)

De sBLA is verantwoordelijk voor de inhoud van de opleiding tot longfunctieanalist. De logistiek en uitvoering van de opleiding ligt bij de LOI.

De sBLA bestaat uit 4 bestuursleden, 2 vanuit de NVALT en 2 vanuit de NVLA. Wij vertegenwoordigen het werkveld en zijn continu bezig om de opleiding te verbeteren.

Leden

  • Hanneke van Helvoort (NVALT)
  • Marlies van Dijk (NVALT)
  • Hanneke Mandemakers (NVLA)
  • Rolien Bekkema (NVLA, tevens voorzitter)

Contactgegevens

Vragen en klachten over de inhoud van examens, praktijkopleidingsboeken of andere opleiding gerelateerde zaken, komen bij ons terecht. Wij horen ze graag via: secretariaat.BLA@hetnet.nl

Wil je een nieuwe leerling inschrijven, zodat de opleiding via de LOI kan starten? Neem dan contact op via inschrijvingen.bla@gmail.com

LOI Hogeschool bacheloropleiding longfunctieanalist

Als eerste erkende opleider biedt LOI hogeschool studenten de mogelijkheid om via een duaal traject, waarin leren en werken worden gecombineerd, een HBO-bachelor longfunctieanalist te behalen. Een groot deel van de huidige longfunctieanalisten in het werkveld zijn dan ook door LOI hogeschool opgeleid.

De bacheloropleiding tot longfunctieanalist bij LOI Hogeschool wordt aangeboden middels flexibel deeltijdonderwijs. Voordeel van deze vorm van onderwijs is dat er geen vaste startdata zijn en een student dus op elke willekeurige dag in het jaar kan beginnen met de opleiding. Daarnaast biedt flexibel deeltijdonderwijs studenten de mogelijkheid om zelf te bepalen waar en wanneer ze studeren waardoor de opleiding prima te combineren is met een baan en een gezinsleven.

Kenmerk van de bacheloropleiding Longfunctieanalist van LOI Hogeschool is de belangrijke plaats die het werkplekleren inneemt. Door te oefenen in de praktijk krijgen de studenten de mogelijkheid om zich de vaardigheden eigen te maken die ze als ze afgestudeerd zijn moeten beheersen. Het belang van werkplekleren is ook weerspiegeld in het feit dat studenten vanaf dag één van hun opleiding meedraaien als leerling-longfunctieanalist in de praktijk bij een geaccrediteerd opleidingsziekenhuis.

De opleiding zelf bestaat uit 4 studiejaren. Hierin komen de specifieke longfunctieonderzoeken aan bod, maar ook algemene medische kennis en hbo-competenties waaronder sociaal-communicatieve en zelfsturende vaardigheden.

Bezoek voor meer informatie over de bacheloropleiding Longfunctieanalist de website: HBO-bachelor Longfunctieanalist, werken en leren - LOI

Leden

Nvt

Contactgegevens

Service & Contact

HBO Mens & Techniek - Biometrie

Longfunctie is een van de afstudeerrichtingen van de opleiding Mens en Techniek I Biometrie van Zuyd Hogeschool. Studenten die voor deze afstudeerrichting kiezen kunnen als longfunctieanalist werken in Nederland. De opleiding Mens en Techniek I Biometrie is een 4-jarige HBO-opleiding. Gedurende de eerste 2 jaar volgen alle studenten een basisprogramma dat onder andere bestaat uit verschillende metingen aan het lichaam (o.a. ECG, spirometrie, EMG, EEG, bewegingsanalyse). Hierbij wordt aandacht besteed aan de fysiologie van het lichaam, de technieken achter de verschillende metingen en hoe de resultaten te interpreteren. Vanaf het derde jaar kiezen de studenten voor een specialisatie, zoals longfunctie. Het gehele derde jaar en een kwart van het vierde jaar bestaat uit stage lopen op een longfunctie-afdeling gecombineerd met theorie en praktische vaardigheden op de Hogeschool. De woensdag in week 1 tot en met 6 van elke onderwijsperiode is de vaste lesdag. Dit is een combinatie tussen fysiek en digitaal onderwijs. Dit wordt vervolgd door 10 weken keuze onderwijs (minor) en een halfjaar afstudeerstage.

Bezoek voor meer informatie de website: Bekijk onze opleidingen

Naast de volledige 4 jarige HBO opleiding is er sinds september 2024 begonnen met aanschuifonderwijs voor mensen die al in het bezit zijn van een HBO diploma. Via deze weg wordt je in 50 lesweken klaargestoomd voor het werkveld. De lessen volg je samen met de reguliere studenten. Voorwaarde hierbij is het zelf regelen van een geschikte stageplek.

Bezoek voor meer informatie de website: Bekijk aanschuifonderwijs

Leden

Nvt

Contactgegevens

Wil je graag meer informatie, mail naar: secretariaat.mensentechniek@zuyd.nl

Je bent uiteraard ook altijd welkom op een van onze open dagen, kijk voor de eerstvolgende open dag op onze website.