Scholing evenementen

Evenement datum: 9-11-2018 Exporteren evenement
NVLA Bijscholingsdag 2018

NVLA Bijscholingsdag 2018

De datum en het onderwerp voor de NVLA Bijscholingsdag 2018 zijn bekend!

Obesitas

Vrijdag 9 november 2018.

Programma

09.00u Ontvangst, inschrijving, opening

09.45u Inleiding

Dr. Astrid Aardenburg – van Huisstede, Yasmine Türk

Obesitas is wereldwijd een groeiende epidemie, vroegtijdig ontstaan in de US (in Trump’s woorden: America First!:-D) mogelijk samenhangend met het eetpatroon / fastfood en het groeiende gebruik aan frisdranken. In de inleiding laat ik de groei van Amerikanen (fysiek, niet mentaal) in de tijd zien, maar ook van Europa en Nederland. Vervolgens worden gegevens uit eigen (deels gepubliceerd) onderzoek belicht over mogelijke invloeden van obesitas op longfunctie en ergometrie resultaten.

10.00u Obesitas en astma – "taking the weight off asthma"

Dr. Astrid Aardenburg – van Huisstede, Longarts i.o. Franciscus Gasthuis, Rotterdam

Er is een wereldwijde epidemie van obesitas. Tegelijkertijd zijn er ook meer patiënten met astma. Obese patiënten met astma hebben een slechtere controle over hun astma en gebruiken meer medicatie. Daarbij moet men zich afvragen of er werkelijk sprake is van astma. Indien dit bevestigd is, is een behandeling met prednison danwel inhalatiecorticosteroïden niet altijd de juiste. De belangrijkste behandeling bestaat uit gewichtsverlies, waarbij bariatrische chirurgie een zeer goede optie is voor morbide obese patiënten met astma. De effecten van bariatrische chirurgie op klachten, inflammatie, astma controle en longfunctie zullen worden besproken.

10.45u Longrevalidatie bij obesitas en astma

Yasmine Türk, Longarts i.o. Franciscus Gasthuis, Rotterdam

Zowel obesitas als fysieke inactiviteit spelen een belangrijke rol bij astma. Het is bekend dat obese patiënten met astma een verminderde conditie hebben en minder bewegen in vergelijking met niet-obese patiënten met astma. De traditionele vorm van longrevalidatie is minder gericht op gewichtsreductie en minder effectief bij obese patiënten. Een specifieke vorm van leefstijlinterventie met training, dieet en psychologische begeleiding zou mogelijk beter zijn om zowel het probleem van overgewicht als astmaklachten te verbeteren.

11.30u Presentatie afstudeeropdrachten

Sharon Wijns: Het effect van houding en flowmetertype op de FEV1

Aniek Wismans: De langzame vitale capaciteit versus de geforceerde vitale capaciteit

12.00u Lunchpauze en bezoek stands

13.30u Mededelingen bestuur

13.45u Nieuwe GLI normaalwaarden van de DLCO

Dr I. van der Lee, Longarts Spaarne gasthuis Haarlem

In 2017 zijn de nieuwe normaalwaarden voor de diffusie capaciteit beschikbaar gekomen, gepubliceerd in de ERJ. In deze voordracht ga ik dieper in op de herkomst en ontwikkeling van deze normaalwaarden. Verder beschouw ik wat de verschillen zijn met de oude normaalwaarden. De voornaamste vraag is natuurlijk: wat betekent het voor de praktijk? Aan de hand van voorbeelden zal ik proberen deze vraag te beantwoorden.

14.30u Keuzeprogramma ronde 1

15.30u Koffie- en theepauze, bezoeken stands

16.00u Keuzeprogramma ronde 2

17.00u Afsluiting en borrel

 

Keuzeprogramma

Keuzeprogramma 1: Rianne de Vries, Technisch Geneeskundige, AMC Amsterdam:

BreathCloud: Longziekten "ruiken"

Stel je eens voor: even blazen bij de huis- of longarts en direct weten waar je aan toe bent. Het lijkt sciencefiction maar het is dichterbij dan je denkt met de SpiroNose, een slim apparaat dat (long)ziekten ruikt. De resultaten van de BreathCloud studie zijn bekend en Rianne de Vries zal jullie alles vertellen over de mogelijkheden van ademanalyse in relatie tot obesitas, de mogelijke toepassingen van deze 'slimme neus', het BreathCloud platform en de verwachtte tijdpaden voor het eerste gebruik in de dagelijkse praktijk.

Keuzeprogramma 2: Claudia Nikiforakis, Gewichtsconsulent BalansSoma Druten:

Leefstijl in de dagelijkse praktijk

Iedereen ervaart in het dagelijks leven prikkels. Deze komen veelal ongewild op ons af en kunnen ervoor zorgen dat je lichamelijke en geestelijk overvoerd raakt. Het gevolg is dat veel mensen hierdoor ongezonde gewoontes ontwikkelen.

Door een cliënt op een toegankelijke manier één (of meerdere) handvatten te geven, krijgt hij weer grip op zijn lichaam en geest waardoor een blijvende verbetering gerealiseerd kan worden.

De belangrijkste pijlers zijn voeding, bewegen, slaap en ontspanning.

Keuzeprogramma 3: Peter Klijn, Klinisch inspanningsfysioloog / onderzoekscoordinator Merem Hilversum:

Bewegen en trainen bij kinderen met astma en obesitas

Het is algemeen geaccepteerd dat lichamelijke activiteit belangrijk is voor gezondheid, welzijn en ontwikkeling van kinderen. Bewegen moet echter ook leuk zijn. Kinderen die ‘iets mankeren’ moeten soms meer hobbels overwinnen om fijn te kunnen sporten en bewegen. Zo ook kinderen met astma en obesitas. Door gerichte adviezen te geven en het aanbieden van gevarieerde bewegingsprogramma’s kunnen deze kinderen een meer positieve beweegattitude ontwikkelen.

Keuzeprogramma 4: Joost van den Aardweg, Longarts in het AMC in Amsterdam:

Hoe ontstaat dyspnoe bij obesitas?

"Hoe ontstaat dyspnoe bij obesitas? Hoe kunnen we dat zien aan de longfunctie? In deze voordracht gaan we in op de verschillende effecten van obesitas op de ademhaling: vaak een toegenomen zuurstofbehoefte, een hogere ademarbeid door verschillende factoren (elastische krachten, de invloed van de zwaartekracht en een neiging tot expiratoire flowlimitatie) en gaswisselingsstoornissen in de long. Vaak is dit al te herkennen bij oriënterend longfunctie-onderzoek, soms is lichaamsplethysmografie of ergometrie nodig om een duidelijk beeld te krijgen. We gaan ook in op bijkomende ontregeling van de ademhaling, wat zich kan uiten in slaap-apnoe of het obesitas-hypoventilatiesyndroom. Tot slot: wat kunnen we doen om dit te behandelen?"

Keuzeprogramma 5: Drs Laura Verweij - van den Oudenrijn, Verpleegkundig specialist | Divisie Kinderen, Centrum voor Thuisbeademing, Wilhelmina Kinderziekenhuis:

Chronische beademing en obesitas gaat dat samen?

Ik wil eerst graag wat vertellen over de achtergrond van chronische beademing wat is het en hoe is het in Nederland georganiseerd. Wat doen wij als centrum voor thuisbeademing met longfunctie? Rol van de chronische beademing bij de behandeling van obesitas. Aan de hand van voorbeelden zal ik proberen deze vraag te beantwoorden.

U kunt het programma ook downloaden; Uitnodiging Bijscholingsdag Obesitas of Toelichting op het programma.

 

Schrijf je in

Printen