Scholing evenementen

Evenement datum: 5-11-2021 Exporteren evenement
NVLA Bijscholingsdag 2021 '50 jaar NVLA'

NVLA Bijscholingsdag 2021 '50 jaar NVLA'

Voor de Bijscholingsdag en de feestavond kun je je aanmelden via het inschrijfformulier. Zie het bericht aanmelden Bijscholingsdag voor meer informatie hieronder. 

 

Programma

Dr Gan, Longarts UMCG:  

Het beloop naar/na de longtransplantatie

Longtransplantatie is een goede behandeling voor patiënten met het eindstadium van een longziekte. Gedurende de lezing bespreken we onder andere de indicaties en contra-indicaties, de prognose na longtransplantatie. Wat is de rol van longfunctieonderzoek bij verwijzing, gedurende de wachtlijst en het beloop na de longtransplantatie?

 

Dr. Caroline Van De Wauwer, longchirurg UMCG:

Longtransplantaties

Longtransplantatie wordt uitgevoerd bij geselecteerde patienten met een eindstadium longfalen door onder andere COPD, mucoviscidose, longfibrose/interstitiële longaandoeningen en pulmonale hypertensie. De hele procedure bestaat uit de uitname van de longen, de longtransplantatie (dubbelzijdig of enkelzijdig) en eventueel de evaluatie van de longen op een perfusietoestel (Ex Vivo Long Perfusie) voor de transplantatie.

 

Karin Klooster, Bronchoscopisch Interventie Centrum UMCG:

Bronchoscopische Interventies

Patiënten met ernstig COPD zijn als gevolg van kortademigheid ernstig beperkt in al hun dagelijkse activiteiten. De huidige therapeutische opties als stoppen met roken, optimale medicatie, goede voeding, longrevalidatie en zuurstof zijn marginaal effectief. Sinds een aantal jaren is er echter een weinig belastende bronchoscopische techniek ontwikkeld om longvolume reductie te kunnen uitvoeren bij ernstig COPD. Deze techniek wordt “Bronchoscopische Long Volume Reductie” genoemd. Tijdens deze lezing  zullen deze nieuwe technieken gepresenteerd worden en zal er informatie gegeven worden over welke patiënten in aanmerking kunnen komen voor een aanvullende behandeling.

 

Afstudeeropdrachten:

Karen de Vreede, Het voorspellend vermogen van het geslacht en de BMI op het effect van Salbutamol na een histamineprovocatietest

Richard Bonné, De peakflow meten met je smartphone?

 

Keuzeprogramma bijscholingsdag

Keuzeprogramma 1:

Paul Hagedoorn, hoofdonderzoeker faculteit Farmaceutische Technologie en Biofarmacie:

Voorzetkamers zijn niet 1 op 1 uitwisselbaar

Paul Hagedoorn is als hoofdonderzoeker verbonden aan de faculteit Farmaceutische Technologie en Biofarmacie van de Rijksuniversiteit Groningen. Hij gaat in op de technologische achtergronden van verschillende devices waarop keuzes gemaakt kunnen worden. Daarnaast gaat Paul in op de recent gepubliceerde voorzetkamer studie.

 

Keuzeprogramma 2: 

Gert van Grunsven, training & coaching:

What you see is what you Gert

De afgelopen jaren is gebleken dat onze leden soms best moeite hebben met presenteren (klinische lessen, afstudeeropdrachten, onderwijs) en er daardoor misschien geen optimale kennisuitwisseling plaatsvindt. Gert neemt je in de keuze workshop mee in een aantal praktische tips die je meteen kunt benutten in jouw presentaties én hij helpt je met behulp van simpele technieken ‘de beste versie van jezelf’ te laten zien.

 

Keuzeprogramma 3:

Mayke Nillesen, hygiëniste Radboudumc:

Hygiënemaatregelen zijn onlosmakelijk verbonden met (patiënt)veiligheid. Dit is maar al te duidelijk in deze COVID periode. Zo is handdesinfectie de belangrijkste maatregel in Infectiepreventie. Alleen weet lang niet iedereen hoe je dit doet en wanneer je dit doet. En.. je kunt ook niet zomaar elk voorhanden desinfectans inzetten of (medische) hulpmiddelen aanschaffen waarvan je niet weet of ze daadwerkelijk goed schoon te maken zijn. Dan is kennis van wet -en regelgeving nodig. Er zijn een aantal infectiepreventiepijlers, noem het prestatie indicatoren, waarop iedere zorg/functieafdeling moet excelleren. En welke zijn onze infectieuze bedreigingen? En hoe voer je op een juiste wijze isolatiemaatregelen uit? Als je een antwoord wilt op bovengenoemde vragen en meer, kom dan luisteren en steek meer op uit het vakgebied van Hygiëne en Infectiepreventie.

 

Keuzeprogramma 4:

Drs. Noor Rikkers-Mutsaerts, kinderlongarts, initiator Taskforce Rookvrije Start Willem Alexander Kinderziekenhuis, LUMC Leiden:

De Rookvrije Generatie: wat kan ik als longfunctieanalist doen?

Hoe kunnen we zorgen dat kinderen niet in de rook opgroeien en niet gaan roken? Voor een Rookvrije Generatie is ieders hulp nodig. Denk oa aan het rookvrij maken van omgevingen(scholen, sportclubs, speeltuinen en kinderboerderijen), zorgen dat sigaretten minder zichtbaar zijn en het aantal verkoopppunten van tabak verminderd worden. Ook zorgprofessionals kunnen een duidelijke rol spelen. Maar hoe doe je dat?

In deze presentatie gaan we in op de schade van roken, maar ook hoe we roken op een open manier kunnen bespreken en iemand kunnen laten nadenken over stoppen met roken.

 

Keuzeprogramma 5:

Esther van Voorthuizen, Arts-onderzoeker Radboud UMC:

Stand van zake COVID 19

Wat zijn de gevolgen van COVID-19 voor de patiënt? Welke afwijkingen zijn en blijven aanwezig in de longen op beeldvorming en bij longfunctieonderzoeken? Hoe staan de klachten van patiënt in verband met de afwijkingen die gevonden worden? Hoe ondersteunen we de patiënten om zo snel mogelijk te herstellen? Naast een overzicht van de tot nu toe bekende inzichten uit de literatuur over longschade bij post COVID-19 patiënten, komen ook bevindingen van de multidisciplinaire COVID nazorg poli van het Radboud UMC aan bod. Op deze polikliniek worden patiënten vervolgd tot een jaar na doorgemaakte Corona-infectie, na opname in het ziekenhuis (afdeling of Intensive Care) of na verwijzing door de huisarts wegens aanhoudende klachten.

 

Keuzeprogramma 6:

Karin van de Hurk

Onderging zelf een longtransplantatie in het UMCG. Zij zal haar persoonlijke verhaal vertellen, met alle ups en downs. Het is haar streven om volgend jaar de Mont Ventoux op te gaan fietsen. Dr Gan(deze ochtend spreker in het plenaire programma) helpt haar daar onder andere bij.

 

Keuzeprogramma 7:

Dr Ivo vd Lee, Longarts Spaarne Gasthuis:

Long: vorm en functie

De meting van de diffusiecapaciteit is onmisbaar in de dagelijks praktijk. Het geeft een snelle inkijk in het vermogen tot gasopname van de longen. Toch is de meting in fysiologisch opzicht lastig te doorgronden. In deze zoveel mogelijk interactieve presentatie neem ik de geïnteresseerden mee op een reis door de anatomie van de longen, met een focus op opname van zuurstof, om zo tot een integratie te komen tussen anatomie van de long enerzijds en functie van de long anderzijds.

 

Keuzeprogramma 8:

Dr Ir Frans de Jongh:

Heropening van longfunctie labs na Corona in Nederland en internationaal.

In Nederland en wereldwijd werden tijdens de eerste Corona golf veel longfunctie labs tijdelijk gesloten. Indien een longfunctie meting echt nodig was kon deze soms doorgaan met maximale protectie van patiënt, apparatuur, ruimte en longfunctie-analist. Inmiddels ruim een jaar verder zijn er adviezen opgesteld wat voor metingen je onder welke omstandigheden kunt uitvoeren. Veiligheid van patiënt, zorgverlener en apparatuur spelen daarbij de hoofdrol. Maar ook eisen aan ventilatie, beschermende middelen en filters zullen de revue passeren.

Printen

Documenten te downloaden