Laatste nieuwsberichten

Embryo's creëren om ziekte op te sporen, daar zet ik vraagtekens bij

Embryo's creëren om ziekte op te sporen, daar zet ik vraagtekens bij

Uit de media

Hajon Westerveld heeft taaislijmziekte. Als het aan hem ligt, wordt er alles aan gedaan om deze slopende ziekte uit de wereld te helpen.

Maar om kweekembryo's toe te staan, gaat ver, vindt hij. "Embryo's creëren, daar heb ik vraagtekens bij." De Gezondheidsraad wil dat het mogelijk wordt te onderzoeken of het DNA van ivf-embryo's kan worden aangepast als zij ernstige, erfelijke ziektes hebben. Daarbij gaat het bijvoorbeeld om cystische fibrose (taaislijmziekte). Maar voor dat kan, is onderzoek nodig en is het noodzakelijk dat er embryo's worden gekweekt. Dat is nu nog verboden is in Nederland. Westerveld weet niet of dat verbod moet worden opgeheven. "Dat is een ethische vraag. Dat moet iedereen voor zichzelf bepalen. Medisch onderzoek is goed, maar dit gaat om een mens ontwikkelen."

'Embryo is minimens'

Volgens onderzoekers is een embryo alleen een klompje cellen en nog geen mens. "Dat is voor ieder persoonlijk een ander beleving", vindt Westerveld. "Als er iets groeit, dan wordt het een mens. Een embryo is al een minimens, zo zie ik het." Westerveld merkt dagelijks de gevolgen van ziekte. Door de cystische fibrose (CF) heeft hij taaier slijm dan normaal in zijn longen en darmen. Daar wordt hij dagelijks voor behandeld.

Kinderen voorlichten

Zelf heeft hij twee kinderen, een tweeling van 7 jaar. Voor hun geboorte zijn ze onderzocht op taaislijmziekte. "Ze zijn helemaal gezond. Ze hebben geen CF, maar zijn wel drager van het gen." Westerveld vindt het belangrijk om zijn kinderen goed te informeren. "Als ze een partner krijgen met het CF-gen, is er een kans van een op vier dat ze een kind krijgen met CF. Je moet je kinderen daar goed over voorlichten." Als het gen kan worden weggeknipt in een embryo zou dat een goede ontwikkeling zijn, vindt Westerveld. "Maar dan moet er ook onderzoek komen naar de gevolgen van de kweek. Wat betekent dat voor die embryo's? Daar heb ik vraagtekens bij."

Bron: RTL Nieuws
Printen
Please login or register to post comments.