Laatste nieuwsberichten

Groot onderzoek: korter leven door overgewicht

Groot onderzoek: korter leven door overgewicht

Als je te dik bent, leef je minimaal een jaar korter. Bij ernstig overgewicht kan dit zelfs tot tien jaar oplopen. Dat blijkt uit het grootste wetenschappelijke onderzoek ooit naar obesitas.

Het onderzoek, dat is gepubliceerd in , weerlegt eerdere beweringen dat een paar kilootjes extra de levensverwachting niet zouden beïnvloeden.

Voor je 70ste dood

"Het risico om voor je 70ste te sterven is één op twee bij ernstig overgewicht.", zegt onderzoeker Emanuele Di Angelantonio van de Universiteit van Cambridge tegen persbureau AFP. Vooral het risico op overlijden door ademhalingsproblemen, hartfalen of kanker is groter bij zwaarlijvigheid. Uit het onderzoek blijkt dat mannen met overgewicht een groter risico lopen eerder te sterven dan vrouwen die te zwaar zijn. In Noord-Amerika is obesitas het dodelijkst, maar de onderzoekers zeggen dat obesitas zich snel over de wereld verspreidt.

Gegevens vier miljoen mensen

Voor het onderzoek zijn de gegevens van bijna vier miljoen mensen gebruikt in vier continenten. Daar zaten geen rokers bij om het risico uit te sluiten dat ze daardoor zijn overleden. Het is het meest grootschalige onderzoek ooit naar overgewicht, claimen de onderzoekers. In Nederland is in 2014 voor het laatst een onderzoek gedaan naar obesitas. Daaruit blijkt dat ook in Nederland het probleem groter wordt en dat inmiddels ongeveer een achtste van de volwassenen obesitas heeft.  

Bronnen: The Lancet, RTL nieuws Bron titelfoto: Flickr_Tony Alter
Printen
Please login or register to post comments.