Kadertraining Rolduc 2023
Mirjam van 't Hof - Mol
Op 7 juni was het weer zover, de kadertraining in het altijd prachtige Rolduc.
Het programma liep van woensdagmiddag tot en met vrijdagochtend en nadat de deelnemers waren ingecheckt, was het tijd voor de opening door de bijscholingscommissie. De groep bestond dit jaar uit iets meer dan 25 deelnemers.
Na de introductie was het tijd voor het eerste inhoudelijke praatje van de dag, gehouden door Dr. Mart van der Plas, longfysioloog in het HMC. Deze ging over de in vitro kalibratie van de bodybox. Na een korte terugblik op de basisprincipes van de bodybox, inclusief de formules, ging Dr. van der Plas wat dieper in op het verschil tussen nauwkeurigheid en precisie en het feit dat dit niet altijd hetzelfde betekend. Om de kwaliteit van de metingen te bewaren wordt de bodybox, als het goed is, dagelijks geijkt. Ook kan de kwaliteit en precisie met een biologische ijk gecontroleerd worden. De box kan ook worden geijkt met een boxsimulator. Zo kan men de bodybox nog extra controleren naast te normale ijk en de biologische ijk.
Hierna was het de beurt aan Dr. Hanneke van Helvoort. Zij nam ons mee in de rol van volumemetingen in de diagnostiek. Zo werd besproken wanneer er precies volumemetingen gewenst zijn bij patiënten, welke meetmethoden er zijn om de longvolumes te meten, de klinische toepassingen en fysiologische interpretatie kwamen ook aan bod, gevolgd door een aantal ziektebeelden waarbij afwijkende longvolumes gezien worden.
Na de koffie en theepauze met de overheerlijke Limburgse vlaai, was het tijd voor een klein virtueel uitstapje naar Amsterdam, waar de inaugurele rede van professor Joost van den Aardweg gehouden werd. Deze kon live gevolgd worden via een livestream. Na afloop hiervan werd weer teruggeschakeld naar de longvolumes en werden er nog enkele voorbeelden besproken uit de kliniek. Hierbij konden de deelnemers meedenken over of er bijvoorbeeld een simpele restrictie bestond of juist een complexe of gemengd beeld.
In de avond was er tijd voor een overheerlijk driegangen diner in één van de prachtige zalen van de abdij. Tevens konden de deelnemers dit jaar kiezen voor een activiteit in de avond, dit jaar te kiezen tussen de rondleiding door de Rolduc of een lekkere bierproeverij. De bieren zijn door de abdij zelf gebrouwen, altijd erg lekker om te proeven, mits je van een biertje houdt uiteraard. De rondleiding door de abdij is ook zeker een aanrader. De gids vertelt vol passie en kennis over de abdij en zijn verleden. De tour laat verschillende mooie vertrekken zien, zoals de bibliotheek en de ondergrondse crypte. En natuurlijk is er na het programma tijd voor een gezellige borrel!
Het programma van de tweede dag van de training is goed gevuld. Na het ontbijt, bijt longfysioloog Frans de Jongh het spits af met een presentatie over de volumebepalingen op basis van verschillende technieken. Zo werd onder andere de helium-delutie, de stikstof uitwasmethode en de lung clearance index (LCI) besproken. Vervolgens kwamen de nieuwe ERS/ATS richtlijnen aan bod. Hierin kwamen ook de nieuwe richtlijnen voor reversibiliteit en de mate van obstructie aan bod.
Ook Martijn Cuijpers gaf een presentatie over de technische aspecten van de bodybox. Hierin kwam onder andere aan bod welke twee soorten boxen er gebruikt worden, een druk constante volume box en een volume constante druk box en ook was er aandacht voor een stukje geschiedenis van de bodybox.
Voor de koffiepauze kwam ook Dr. van der Plas nogmaals aan het woord. Dit keer over de in vivo kalibratie van de bodybox. Hierbij werd aandacht gegeven aan de biologische ijking van de bodybox en waaraan deze zou moeten voldoen. Denk hierbij aan hoe vaak deze zou moeten plaatsvinden.
Na de koffiepauze was er tijd voor een presentatie over de luchtwegweerstand van Frans de Jongh. Hierin kwamen de Raw, de Rrs en de Rint aan de orde. Tevens was er aandacht voor de weerstandsmeting met de FOT (forced oscillation technique). Aansluitend aan deze presentatie heeft Rolien Bekkema hierover een presentatie gehouden. Hierin werden de voordelen besproken van deze methode en dat de FOT inzicht kan geven in zowel de luchtobstructie als de compliantie.
Op de tweede dag is het ook altijd tijd voor het practicum. De groep was ditmaal verdeeld in vier groepen welke verschillende opdrachten konden uitvoeren. De opdrachten werden mogelijk gemaakt door verschillende leveranciers van longfunctieapparatuur. Dit jaar waren dat Vyair, PT Medical en Cosmed. Tevens was er uiteraard de gelegenheid om elkaars opstellingen te bekijken.
De dag werd afgesloten met een overheerlijk Grand Buffet in ‘De Verloren Zoon’. Hierna was er uiteraard nog ruimte voor een gezellig drankje onder het genot van een zeer goed gevuld kaas- en worstplankje.
Wanneer de laatste dag aanbreekt is het al lekker warm buiten. Het is voor de deelnemers alweer tijd om uit te checken en na het uitchecken begint de dag met een presentatie over de diagnose en behandeling van ernstig astma. Deze wordt verzorgd door Ilonka van Veen. Het eerste gedeelte van de presentatie gaat over de diagnostiek van astma. Hierin wordt de rol van de longfunctie besproken en het doel en toepassing van de FeNO. Tot slot wordt de definitie van moeilijk behandelbaar en ernstig astma gegeven en uitgelegd. Aansluitend behandelde Ilonka de behandelingen van astma. Zo werd onder andere aangegeven dat ‘genezing’ van astma eigenlijk niet mogelijk is, de GINA guidelines zijn besproken en hier kwam ook weer een interessante casus aan bod.
Na de koffie en thee pauze is het tijd voor de presentaties van de practicumopdrachten. De verschillende groepen hebben weer erg hun best gedaan om een goede presentatie neer te zetten met een goede weergave van hun opdrachten. Nadat iedereen geweest is, is het weer tijd om de kadertraining van 2023 af te sluiten!
Iedereen bedankt voor de inzet en gezelligheid en tot de volgende editie!
Alle foto's zijn, na het inloggen, hier te vinden: Fotogalerij (nvla.nl)