Laatste nieuwsberichten

Long Alliantie Nederland lanceert e-learning ‘signaleren beroepslongziekten’ voor artsen en zorgverleners

Long Alliantie Nederland lanceert e-learning ‘signaleren beroepslongziekten’ voor artsen en zorgverleners

Long  Alliantie Nederland lanceert de gratis e-learning ‘Signaleren beroepslongziekten’. Via deze e-learning worden artsen en zorgverleners bewust gemaakt van de rol die werken met stoffen speelt bij longziekten en het belang van vroegtijdige signalering. Artsen en andere zorgverleners ontvangen accreditatiepunten voor het doorlopen van de e-learning.

Luchtweg- en longproblemen kunnen worden veroorzaakt of verergerd door blootstelling aan stoffen op het werk. Bij ongeveer 15% van de patiënten met Astma en COPD en 25% van de patiënten met longkanker spelen werkgerelateerde factoren een rol. Een aantal interstitiële longaandoeningen (ILD) wordt vrijwel uitsluitend veroorzaakt door beroepsmatige blootstelling (pneumoconiose). Hoewel voor extrinsieke allergische alveolitis (EAA) en longfibrose minder gegevens beschikbaar zijn, kan beroepsblootstelling ook hierbij een rol spelen.

Patiënten hebben zelf echter niet altijd door dat hun klachten veroorzaakt worden of verergeren door stoffen op het werk, en geven dit daarom ook niet aan. Vroege signalering kan klachten of verergering van klachten voorkomen. Zorgverleners spelen hierin een belangrijk rol, door naar het werk van de patiënt te vragen. In de e-learning ‘Signaleren beroepslongziekten’ leren artsen en andere zorgverleners welke vragen zij kunnen stellen om werkgerelateerde problematiek vast te stellen, wat nodig is om patiënten hierbij op een goede manier te begeleiden en welke verwijsmogelijkheden er zijn.

De e-learning is gratis te verkrijgen via de webshop van Bohn Stafleu van Loghum (BSL): www.bsl.nl/beroepslongziekten

---

Jos Rooijackers, longarts bij NKAL:
“Terwijl de curatieve zorg is gericht op individueel medisch onderzoek en in veel gevallen op medicamenteuze behandeling, gaat het bij werkgerelateerde aandoeningen ook om blootstellingsonderzoek en interventie in de werkomgeving. Bij arbocuratieve zorg staat preventie voor alle medewerkers centraal en deze reikt dus verder dan één individu. Daarom is veel leed te voorkomen als er in een vroeg stadium maatregelen worden genomen. Voor patiënten kan dit het verschil maken tussen werken en arbeidsongeschikt en/of werkeloos zijn.”

---

Accreditatiepunten
De e-learning is bedoeld voor huisartsen, longartsen, bedrijfs- en verzekeringsartsen, longverpleegkundigen, longfunctieanalisten, praktijkverpleegkundigen en -ondersteuners, arboverpleegkundigen en verpleegkundig specialisten. Het maken van de e-learning duurt ca 1 ½ uur en is geaccrediteerd voor 2 punten door ABAN, KABIZ, NVvPO, V&V en door VSR.

 

Basis voor de e-learning

De e-learning is ontwikkeld door de Long Alliantie Nederland (LAN) in samenwerking met verschillende beroepsverenigingen (NVALT, NHG, NKAL, NVvPO, NCvB, NVLA, NVVG, V&VN long- en praktijkverpleegkundigen, V&VN arboverpleegkundigen, CAHAG, NVvA en NVAB). Hiertoe is subsidie verleend door het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid. De e-learning verwijst naar diverse richtlijnen en andere protocollen en bronnen waar informatie is te vinden over (werkgerelateerd) astma/COPD en beroepslongziekten. Daarnaast is gebruikgemaakt van ervaringen van artsen, zorgverleners en andere deskundigen.

 

Over Long Alliantie Nederland

Long Alliantie Nederland (LAN) is de federatieve vereniging op het gebied van preventie en zorg van chronische longaandoeningen. Binnen de LAN bundelen partijen uit het longenveld, zoals patiëntenverenigingen, beroepsverenigingen, zorgverzekeraars en bedrijven hun krachten. De doelen van de LAN zijn:

  • Het terugdringen van het aantal mensen met chronische longaandoeningen;
  • Het terugdringen van de ernst van hun ziekte en het aantal sterfgevallen als gevolg van chronische longaandoeningen;
  • Het bevorderen van de kwaliteit van leven van mensen met chronische longaandoeningen.

 

Printen
Please login or register to post comments.