Laatste nieuwsberichten

Longkruid oktober 2019,

Longkruid oktober 2019,

Hoe vaak horen wij niet bij het uitvragen van medicatiegebruik dat onderhoudsmedicatie als zo nodig wordt gebruikt? Of constateren we dat inhalatiemedicatie niet op de juiste manier wordt ingenomen? Met als gevolg een onder behandeld longlijden en bijbehorende gevolgen. Zou het helpen als patiënten inhalatie-educatie krijgen? Het UZ Brussel onderzocht de effecten van educatie op inhalatietechniek en therapietrouw. In het artikel van Daniël Schuermans lees je de resultaten van dit onderzoek.

Bijna iedere astma- of COPD- patiënt gebruikt noodmedicatie in het geval van acute benauwdheid, meestal betreft dit Salbutamol. Salbutamol staat genoteerd in de lijst essentiële geneesmiddelen van de WHO. Tim Moonen (terug van weg geweest als hoofdredacteur van Longkruid) neemt ons mee in de geschiedenis van Ventolin en licht toe hoe dit medicijn zo onmisbaar is geworden.
Vanuit het NVLA-bestuur wil ik ook nog en aantal nieuwtjes met jullie delen. In september heeft het bestuur van de NVLA al haar leden een ledenpas met keykoord toegestuurd, om te dragen tijdens NVLA-aangelegenheden. Op 1 november staat onze jaarlijkse bijscholingsdag weer op de agenda, met als thema ‘Longfunctie en sport’ en hopen we veel leden met de pas te mogen verwelkomen. Mocht je de pas niet hebben ontvangen kun je contact opnemen met info@nvla.nl, dan zorgen we dat de pas alsnog jouw richting opkomt.

Ook hebben we in de afgelopen maand een NVLA-account op Facebook en LinkedIn gelanceerd, waarop wij regelmatig met jullie willen delen waar we ons als vereniging mee bezig houden. Daarnaast hopen we een platform te creëren waarop we met elkaar van ideeën kunnen wisselen. We nodigen jullie graag onze pagina’s te volgen en jullie gedachten over de activiteiten van de NVLA met ons te delen.

Mady Los
Voorzitter

 

 

Printen

Documenten te downloaden

Please login or register to post comments.