Laatste nieuwsberichten

Lopen wij nu voor of achter op Afrika?

Lopen wij nu voor of achter op Afrika?

Al weer een aantal jaar geleden werden door de leveranciers, met succes, de disposable mondstukken, neusklemmen en filters op onze longfunctieafdelingen geintroduceerd. Nu lijkt het er op dat de industrie een nieuw afzetproduct heeft gevonden, de disposable voorzetkamer voor inhalatiemedicatie. Op de laatste bijscholingsdag bleek dit ook weer waar een paar leveranciers vol overgave hun variant van deze innovaties aan de man/vrouw probeerden te brengen.

Een heuse nieuwigheid, of toch niet...

De oplettende lezer van Longkruid zal zich wellicht nog wel het artikel 'Kijken over grenzen' herinneren. Hierin deelden we een blog van Nederlanders die in een kliniek in Dakar, Senegal, werken. Een verpleegkundige daar vertelde dat een klein plastic (cola)flesje prima als voorzetkamer kan dienen. Eén van de vertegenwoordigers die op de Bijscholingsdag hun voorzetkamer presenteerde vertelde inderdaad dat het zien van een foto uit Afrika waarop een colaflesje als voorzetkamer te zien was, inspireerde tot het ontwikkelen van hun type disposable.

Lopen wij nu voor of achter op Afrika?

Terwijl ik dit zie en hoor, komt bij mij de vraag of we nu met onze medische know-how voor- of achterlopen bij ontwikkelingslanden zoals Senegal? En zo mijmer ik door. Misschien zijn we met alle technische mogelijkheden waarover we beschikken ook wel blind geworden voor dergelijke eenvoudige oplossingen. Of ligt de oorzaak van gebrek aan creatief denken en werken in het gegeven dat we vastzitten in de druk, van ziekenhuisdirectie en/of longartsen, om productie te blazen en het liefst zo min mogelijk tijd kwijt te zijn aan de uitvoering van onze metingen? Zorgen alle veiligheidsbepalingen ervoor dat we het lef niet meer hebben om dingen uit te proberen? Of wordt de uitvoering van een oplossing te complex door alle veiligheidsstadia en onderzoeken die we door moeten gaan om uiteindelijk het juiste certificaat te behalen zodat we het ook mogen gebruiken? Wie het weet mag het zeggen. 

Teruglezen?

 
Tekst en foto: Mathijs
 
Printen

x