Laatste nieuwsberichten

Minder longtransplantaties in 2015

Minder longtransplantaties in 2015

Na alle optimistische berichten dit jaar over orgaandonatie in 2014 , blijkt de werkelijkheid weerbarstiger. Na zes jaar ‘Masterplan Orgaandonatie’, dat moest leiden tot een forse stijging van het aantal orgaandonaties, is de situatie voor mensen die een hart- of longtransplantatie nodig hebben, nauwelijks verbeterd. In de eerste 6 maanden van 2015 blijkt de toch al beperkte groei van het aantal long- en harttransplantaties over de afgelopen jaren, geheel verdwenen.

In de eerste helft van 2015 daalde het aantal transplantaties voor mensen die op een hart wachten van 31 naar 29 en voor mensen die op longen wachten van 53 naar 39. Daarmee lijkt de mogelijke positieve trend die minister Schippers signaleerde op basis van de cijfers over 2014, niet door te zetten. Niet alleen neemt in werkelijkheid het aantal donoren enigszins af (-4% ), vooral met het aantal transplantaties (-11%) is het voor harten en longen droevig gesteld. Dit geldt niet alleen voor de eerste helft van 2015, ten opzichte van de eerste helft van 2014. Ook in de jaren daarvóór heeft het Masterplan niet de beoogde stijging teweeg gebracht. Er stierven meer mensen op de wachtlijst in afwachting van longen in de periode januari tot juni van dit jaar dan in dezelfde periode vorig jaar. In het afgelopen half jaar wachten er nu zelfs 12 mensen op longen tegenover 18 over heel 2014.

Donorcampagnes

Om het aantal transplantaties te laten stijgen is een flinke toename van het aantal ingeschreven donoren nodig. Het Masterplan heeft een aantal zaken rond donatie zeker verbeterd, zoals de manier waarop artsen in ziekenhuizen de donatievraag stellen en logistieke zaken beter geregeld hebben. Maar aan het systeem van registratie is niets gedaan. Met het huidige donorregistratiesysteem heeft Nederland slechts 40% donorgeregistreerden. Ook de campagnes die jongeren opriepen zich te registreren, bereikten helaas niet het beoogde effect. Was het bericht onlangs dat 18-jarigen steeds vaker ja zeggen, in werkelijkheid heeft 72% van de jongeren dit jaar nog steeds geen keuze gemaakt. De campagnes gericht op 18 jarigen met de persoonlijke brieven over orgaandonatie van de minister, blijken ook dit jaar onvoldoende vruchten af te werpen.

Donorregistratie

Dit wordt deels veroorzaakt doordat mensen in het huidige systeem geen keuze hoeven te maken: van mensen die komen te overlijden, is daarom vaak niet bekend wat hun wens ten aanzien van donatie zou zijn geweest. Daarom pleiten de Hartstichtingen de patiëntenvereniging Hart & Vaatgroep en Longfonds voor invoering van een minder vrijblijvend registratiesysteem. Daarin wordt mensen gevraagd hun keuze, of het nu ja, nee of een ander beslist is, vast te leggen. Deze ‘geen bezwaarsystemen’ leiden in het buitenland in het algemeen tot meer donoren, waardoor de overlevingskansen toenemen voor mensen die afhankelijk zijn van postmortale donatie, geven na leven, zoals voor hart en longen.  

Bron artikel: Longfonds Bron titelfoto: Dieter Schütz / pixelio.de
Printen
Please login or register to post comments.