Laatste nieuwsberichten

Natuurkundige Stephen Hawking overleden

Natuurkundige Stephen Hawking overleden

De Britse natuurkundige, wiskundige en kosmoloog Stephen Hawking is overleden. Hij werd 76 jaar oud.

Hawking wordt gezien als een van de grootste wetenschappers van deze tijd. In een verklaring laat de familie weten diep bedroefd te zijn. "Hij was een groot wetenschapper en een buitengewone man wiens werk en nalatenschap nog vele jaren zullen voortleven."

De wetenschapper

Hawking werd vooral bekend door zijn onderzoek naar zwarte gaten, plaatsen in het heelal met heel veel zwaartekracht waar niets uit kan, ook geen licht. Hawking ontdekte daar een straling, die naar hem werd vernoemd. Ook ontwikkelde hij het begrip imaginaire tijd in de kosmologie. Met deze imaginaire tijd hoopt hij singulariteiten (punten in de kosmos waar normale natuurkundige wetten niet gelden) te kunnen oplossen, zoals bij de oerknal en in zwarte gaten. Stephen Hawking was op school zeer geïnteresseerd in scheikunde. Natuurkunde vond hij eigenlijk maar saai. "Scheikunde is leuker, omdat er onverwachte dingen gebeuren, zoals explosies. Maar met natuurkunde en astronomie kun je ontdekken waar we vandaan komen en waarom we hier zijn. Ik wilde de diepten van het heelal peilen."

De ziekte

Waar het Hawking op zijn vakgebied meer dan goed afging, liet zijn gezondheid het afweten. Op zijn twintigste werd bij hem amyotrophic lateral sclerosis (ALS) geconstateerd. Hawking belandde in een rolstoel. Na een longontsteking in 1985 raakte Hawking ook zijn stem kwijt. Sindsdien communiceerde hij via een spraakprogramma. Met zijn ogen selecteerde hij woorden, die door de computer werden uitgesproken. Het enige nadeel daaraan was dat hij door de spraakcomputer een raar accent heeft gekregen, schreef hij op zijn eigen website. De spraakcomputer stelde hem ook in staat colleges te geven. Hij kon zijn college voorbereiden, opslaan en dan zin voor zin naar zijn spraakcomputer sturen. In april 2009 werd Hawking in een ziekenhuis in Cambridge opgenomen met een borstinfectie. Het zag er slecht voor hem uit, maar hij herstelde. Na de eerste symptomen is de levensverwachting voor de meeste mensen met ALS drie tot vijf jaar. Hawking had een variant van de ziekte die zich langzamer ontwikkelde. Zelf vond hij dat hij geluk had gehad, want door het trage verloop van de ziekte had hij de kans gehad om een gezin te vormen en succesvol te zijn in zijn werk.

10 dingen die je (misschien) nog niet wist over Stephen Hawking

  1. Hawking bedient zijn spraakcomputer met de spier in zijn rechterwang.
  2. Hawking wilde in eerste instantie graag dat zijn spraakcomputer een Brits accent zou hebben in plaats van een Amerikaans. Maar al snel was hij zo gewend aan zijn ‘stem’ dat hij hem niet meer wilde veranderen.
  3. Hawking was 21 jaar oud toen in 1962 de ongeneeslijke neurologische aandoening Amyotrofische Laterale Sclerose (ALS) bij hem werd vastgesteld. De artsen gaven hem destijds nog maar twee jaar te leven.
  4. Rond 1980 had zijn aandoening zijn spraak dusdanig aangetast dat alleen zijn familie en beste vrienden hem nog konden verstaan. In 1985 raakte hij zijn spraakvermogen volledig kwijt door een tracheotomie die uitgevoerd moest worden na een longontsteking.
  5. Op de lagere school was van Hawkings uitzonderlijke intellect nog maar weinig te merken. Hij leerde maar langzaam lezen en stond ongeveer halverwege de klassenranglijst.
  6. Als natuurkundestudent in Oxford liep hij de kantjes ervan af.
  7. Met zijn eerste vrouw Jane Wilde met wie hij in 1965 trouwde kreeg hij drie kinderen: Robert (1967), Lucy (1970) en Timothy (1979). Samen met dochter Lucy schreef hij een viertal kinderboeken over sterrenkunde.
  8. In 1991 verliet hij zijn vrouw Jane voor zijn nieuwe liefde, zijn verpleegster Elaine Mason. In 2006 scheidde het stel.
  9. Toen hem in een interview ter gelegenheid van zijn 70ste verjaardag gevraagd werd waar hij het meest aan dacht gedurende de dag, was zijn antwoord: ‘Vrouwen. Ze zijn een compleet mysterie’.
  10. In 1993 had Hawking een kleine rol in de science fiction serie Star Trek.

 

Bronnen: nos.nl, quest.nl
Printen
Please login or register to post comments.