Laatste nieuwsberichten

Nieuwe spirometriestandaard

Nieuwe spirometriestandaard

Op 15 oktober publiceerdee de American Journal of Respiratory and Critical Care Medicine (het tijdschrift van de ATS) de nieuwe spirometriestandaard.

In 2005 hebben de American Thoracic Society en de European Respiratory Society gezamenlijk technische normen vastgesteld voor het uitvoeren van spirometrie. Verbeteringen in instrumentatie en rekenmogelijkheden, samen met nieuwe onderzoeksstudies en verbeterde kwaliteitszorgbenaderingen, hebben ertoe geleid dat de technische normen voor spirometrie van 2005 moeten worden bijgewerkt om volledig te kunnen profiteren van de huidige technische mogelijkheden.
Via onderstaande link is een verkorte versie te downloaden en daarnaast is er ook nog een waardevol supplement aanwezig.
https://www.atsjournals.org/doi/full/10.1164/rccm.201908-1590ST

Belangrijke verandering

Eén van de belangrijke veranderingen is de beoordeling van de herhaalbaarheid van FVC en FEV1 via een graderingssysteem, zie onder.
Een andere verandering is dat er meer aandacht is voor de maximale inspiratie zowel voor als na de FVC.  De FIVC die gemeten wordt na de FVC mag niet meer dan 100 ml van de FVC verschillen.(of  >5% van de FVC – grootste telt). Dit is een nieuw criterium, omdat er vanuit gegaan wordt dat als er wel meer dan 100 ml (of 5% van de FVC) verschil is, dat dan de inademing die vooraf ging aan de FVC niet maximaal is geweest en dus zal in zo’n geval de FVC waarschijnlijk onderschat zijn
 

Printen
Please login or register to post comments.