Laatste nieuwsberichten

RIVM: Kijk uit met het gebruik van kleurpoeder

RIVM: Kijk uit met het gebruik van kleurpoeder

Deelnemers aan evenementen met kleurpoeders, zoals The Color Run, kunnen last krijgen gezondheidsklachten zoals irritatie aan de huid, ogen en luchtwegen. Daarnaast zijn sommige kleurenpoeders brandbaar of zelfs stofexplosief. Dat blijkt uit een rapport van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) dat vandaag naar buitenkwam.

Populairder

Het strooien met kleurpoeder is steeds populairder. Niet alleen bij hardloopevenementen, maar ook op festivals wordt er met de kleurige poeder gegooid waardoor deelnemers er helemaal onder zitten. In de zomer van 2015 kregen deelnemers van de Crazy Color Run in het Friese Hempens en Teers de verfpoeder niet meer uit hun haar en kleren. Op internet regende het toen klachten van radeloze hardlopers die nog dagenlang met roze- en blauw gekleurde haren rondliepen. ,,Ik zie er uit als een paradijsvogel'', klaagde een van de deelneemsters. De organisatie had verkeerde kleurpoeder gebruikt, bleek later.

Waarom aanbevelingen voor de gezondheidseffecten van kleurenpoeders?

Uit onderzoek in Duitsland is duidelijk geworden dat kleurenpoeders luchtweg- en oogirritatie kunnen geven. Daarbij kan de fijnstofbelasting door de grote hoeveelheid kleurenpoeder in de lucht ademhalingsproblemen veroorzaken bij mensen met luchtwegaandoeningen. Daarom wordt vanuit gezondheidskundig oogpunt een evenement met het gooien van (kleuren)poeders afgeraden. Als er op een evenement wel kleurenpoeders worden gebruikt, dan is het beste kleurenpoeders op basis van zetmeel te gebruiken die enkel toegelaten levensmiddelenkleurstoffen en geen vervuilingen en allergenen bevatten. Dan nog kunnen er gezondheidseffecten en -klachten optreden. De aanbevelingen voor de organisatoren en deelnemers van evenementen met kleurenpoeders zijn bedoeld om de kans op nadelige gezondheidseffecten te verkleinen.  

Als het RIVM afraadt om kleurenpoeders bij evenementen te gebruiken, waarom geeft het RIVM dan wel preventieve maatregelen aan?

Het is aan overheden, evenementenorganisatoren en deelnemers aan evenementen om te besluiten of zij evenementen willen organiseren of bijwonen, waar kleurenpoeders worden gebruikt. Het RIVM adviseert overheden vanuit gezondheids- en veiligheidskundig oogpunt. Meer informatie leest u op de website van het RIVM.

 
Bron: RIVM Titelfoto: Flickr_Chris Phutully
Printen
Please login or register to post comments.