Laatste nieuwsberichten

Roken in een auto met kinderen zou verboden moeten worden

Roken in een auto met kinderen zou verboden moeten worden

Roken in de auto met kinderen op de achterbank moet worden verboden, vinden vooraanstaande long- en kinderartsen. Engeland, Wales, Ierland, Italië en Frankrijk hebben al een rookverbod in auto's met kinderen of voeren dat binnenkort in. Een dergelijk verbod lijkt er in Nederland nog niet te gaan komen.

Veel ouders beseffen niet hoe schadelijk nicotinedampen, zeker in de kleine ruimte van een auto, zijn voor kinderen. Hoofdpijn en misselijkheid tijdens een lange rit in een auto waarin gerookt wordt, zijn slechts enkele klachten die kinderen kunnen krijgen. "De concentratie van de rook is ontzettend hoog. Ze kunnen zelfs acuut astma-aanvallen krijgen, ze hebben zelfs tot twee keer zoveel risico op luchtwegklachten." aldus kinderarts Jasper Been, verbonden aan Erasmus MC in Rotterdam.

Onderzoek

Het aantal kinderen dat in Engeland dood geboren werd, is gedaald met acht procent sinds de invoering in 2007 van het rookverbod in openbare gelegenheden. Ook het aantal sterfgevallen onder pasgeborenen is met bijna acht procent gedaald. Dit blijkt uit onderzoek van de University of Edinburgh, geleid door dr. Jasper Been, kinderarts in het Erasmus MC en research fellow in Edinburgh, dat 13 augustus is gepubliceerd in Scientific Reports. Een rookvrije omgeving heeft volgens de onderzoekers belangrijke effecten voor de gezondheid onder baby’s en jonge kinderen. Uit eerder onderzoek bleek al dat het aantal vroeggeboortes en het aantal kinderen dat vanwege aanvallen van astma en luchtweginfecties in het ziekenhuis opgenomen moet worden, gedaald is sinds invoering van het rookverbod.

Verbod

Veel mensen lijken niet te beseffen dat meeroken zo schadelijk is. We vinden het betuttelend om roken in privéruimtes, zoals auto's te verbieden; stelt longarts Wanda de Kanter. Een kamermeerderheid voor een rookverbod in de auto lijkt nog een brug te ver. Kamerleden wijzen hierbij ook op de verantwoordelijkheid van de ouders. Een groep artsen pleit voor een campagne om Nederlanders bewust te maken van de gevolgen van (mee)roken op kinderen. "Niemand snapt een rookverbod als ze niet wetten wat de gevolgen zijn. Als je weet dat kinderen chronische ontstekingen krijgen, snap je het wél." aldus longarts Pauline Dekker  

Bron tekst: AD Bron titelfoto: Thommy Weiss  / pixelio.de
Printen
Please login or register to post comments.