Laatste nieuwsberichten

Stoptober: Nederland stopt met roken

Stoptober: Nederland stopt met roken

Stoptober is een campagne die rokers uitdaagt om gedurende de maand oktober niet te roken. De campagne werd in 2012 in het Verenigd Koninkrijk gelanceerd en was daar in het eerste jaar al een groot succes. In 2016 wordt de campagne voor de derde keer in Nederland georganiseerd.

De campagne wordt georganiseerd door Alliantie Nederland Rookvrij!. Organisaties als KWF Kankerbestrijding, het Longfonds en de Hartstichting, evenals het ministerie van VWS zijn nauw betrokken bij de campagne.

28 dagen niet roken in oktober

Stoptober daagt rokers uit om in de maand oktober 28 dagen lang geen sigaret op te steken. Met het motto ‘De peuk erin’ is het de bedoeling dat zo veel mogelijk rokers zich zullen aansluiten bij de campagne. In Engeland deden in het eerste jaar al 268.000 rokers mee aan de campagne. In Nederland deden tijdens de eerste twee edities 120.000 rokers mee. Uit onderzoek blijkt dat rokers die erin slagen een maand lang niet te roken, vijf keer zoveel kans hebben om voorgoed te stoppen met roken.

Wendy van Dijk als boegbeeld

In aanloop naar de aftrap van de stoppen-met-roken-campagne worden tv- en radiocommercials ingezet om zo veel mogelijk rokers te motiveren zich voor Stoptober aan te melden. In 2016 is gelegenheidsroker Wendy van Dijk het boegbeeld van de campagne. Gijs Staverman deed in 2015 mee. : ”Ik ben zelf dit jaar gestopt met roken en heb dat met de steun van luisteraars gedaan. Ik heb gemerkt dat die steun erg helpt om het stoppen vol te houden. Daarom wil ik Stoptober onder de aandacht brengen bij rokers. Een periode van 28 dagen is te overzien en als heel Nederland je aanmoedigt is het makkelijker vol te houden.”

‘Stoppen met roken moeilijkste dat er is’

Staatssecretaris Van Rijn van VWS over Stoptober: “Stoppen met roken is voor veel rokers het moeilijkste dat er is, door de heftige verslavende effecten van tabak. We weten uit onderzoek dat 80 procent van de rokers wel zou willen stoppen. En bij elkaar proberen ze dat zo’n 1 miljoen keer per jaar. Met Stoptober bieden we alle rokers een helpende hand om er nu echt vanaf te komen. Hou vol, je staat er niet alleen voor.”

Meer informatie

www.stoptober.nl 

Printen
Please login or register to post comments.