Laatste nieuwsberichten

Uitvinding UMCG helpt steeds meer longpatiënten

Uitvinding UMCG helpt steeds meer longpatiënten

Een ventiel in een deel van de longen biedt steeds vaker voor sommige patiënten met longemfyseem uitkomst. De methode is ontwikkeld in het UMC Groningen en wordt intussen in meer academische ziekenhuizen toegepast.

Het Maastricht UMC+/CIRO Horn bijvoorbeeld heeft nu ook al veertig mensen succesvol geholpen met de nieuwe, relatief eenvoudige methode. Het UMCG heeft inmiddels 400 keer een ventiel aangebracht bij dit soort patiënten.

Bij longemfyseem rekt het longweefsel erg uit, waardoor een deel niet meer functioneert bij de ademhaling. Intussen zit dat wel in de weg van wel werkend longweefsel. Soms kan het uitgerekte deel worden verwijderd, maar dat is een fikse ingreep.

Ruimte in de borst

Door afsluiting van het aangetaste deel van de long met een ventiel, komt er weer ruimte in de borst voor het gezondere longweefsel. Daardoor kunnen patiënten gemakkelijker ademen. De ventielen worden via mond en keel ingebracht, tijdens een korte ingreep onder narcose.

Niet alleen Groningen en Maastricht passen de mogelijkheid nu toe, ook in Leiden en Amsterdam doen ze het af en toe al. De vier aanbieders hebben sinds kort op regelmatige basis overleg, bijvoorbeeld over de selectie van de patiënten. Sinds eind vorig jaar wordt de behandeling voor een speciale groep patiënten vergoed uit de basisverzekering.

In het volgende filmpje van het Longfonds wordt uitgelegd hoe het ventiel werkt.

Printen
Please login or register to post comments.