Laatste nieuwsberichten

'Vieze plaatjes' op Nederlandse sigarettenpakjes

'Vieze plaatjes' op Nederlandse sigarettenpakjes

Foto's van rotte tanden, een gele huid en doorrookte longen, binnenkort kom je ze ook tegen op sigarettenpakjes in Nederland. Afgelopen dinsdag, 26 april, stemde de Eerste Kamer in met een verandering van de Tabakswet.

Het wetsvoorstel werd eerder al met een ruime meerderheid door de Tweede Kamer geloodst. Alleen de PVV stemde tegen. De foto's moeten in de winkel naar de klant toe gericht zijn. Alleen op sigarendoosjes komen geen afbeeldingen. In andere landen, waaronder Engeland, zie je al afschrikkende afbeeldingen op sigarettenpakjes. In Australië gaan ze een stapje verder met het zogenoemde plain packaging, de logo's van de fabrikanten worden minder duidelijk afgebeeld op de verpakking.

Geen smaakjes

De 'vieze plaatjes' op de verpakking is de meest zichtbare verandering die deze wet met zich meebrengt. Verder worden alle sigaretten en shag met kenmerkende smaken (zoals vanille) verboden vanaf 2020. Pakjes sigaretten met minder dan 20 stuks zijn niet meer toegestaan en fabrikanten mogen de gehaltes teer, nicotine en/of koolmonoxide niet meer op de pakjes vermelden. Mensen die e-sigaretten of navulverpakkingen willen kopen, moeten voortaan meerderjarig zijn. Dit was eerder niet zo. Ook mag er geen reclame meer worden gemaakt voor deze producten.

 

 Bron: AD / Europese Commissie Bron afbeeldingen: Wikipedia

Printen
Please login or register to post comments.