Laatste nieuwsberichten

Online petitie voor eerlijke sigarettenpakjes

Online petitie voor eerlijke sigarettenpakjes

Elke dag beginnen ruim 100 kinderen met roken, terwijl we weten dat ruim de helft hieraan overlijdt. U wilt toch ook dat onze kinderen beschermd worden? Maak het verschil en teken de petitie. Eind dit jaar staat dit onderwerp op de agenda in de Tweede Kamer en worden alle handtekeningen aangeboden.

Uit onderzoek van TNS Nipo (april 2015) blijkt dat 82 procent van de volwassen ondervraagden vindt dat de overheid maatregelen moet nemen om kinderen te beschermen tegen de verleidingen van tabaksproducten. Eind dit jaar praat de Tweede Kamer over de pakjes sigaretten. Om de stem van Nederland hierin te laten horen, roept KWF iedereen op om de petitie te tekenen voor eerlijke pakjes sigaretten. Roker of geen roker, bijna niemand wil dat zijn kind gaat roken.

Wat verstaan we onder eerlijke sigarettenverpakkingen?

Eerlijke sigarettenverpakkingen zijn pakjes die er hetzelfde uitzien. Pakjes in een standaard bruine kleur, zonder merksymbolen,afbeeldingen en kleuren, maar met grote gezondheidswaarschuwingen in tekst/beeld.

Waarom moeten we eerlijke sigarettenpakjes steunen?

Elk jaar beginnen 37.000 kinderen in Nederland met roken, dat zijn ongeveer 100 kinderen per dag. Hiervan zal ruim de helft overlijden aan de gevolgen van roken. Daarnaast is gebleken dat hoe eerder jongeren beginnen met roken, des te groter de kans op verslaving is. Het is daarom belangrijk om onze kinderen te beschermen voor de gevolgen van roken. Vanaf 2013 mag door tabaksfabrikanten niet meer actief reclame gemaakt worden voor tabaksproducten. Sindsdien zijn reclame-uitingen op sigarettenpakjes belangrijker geworden voor tabaksfabrikanten.

Voorkomen dat kinderen sigaretten kopen

Kinderen vinden sigarettenpakjes in dezelfde groenbruine kleur onaantrekkelijk, goedkoop en onbetrouwbaar, zo blijkt uit verschillende internationale onderzoeken. Dit effect wordt versterkt als er grote gezondheidswaarschuwingen op staan en geen merksymbolen, kleuren en afbeeldingen. Bovendien worden de gezondheidswaarschuwingen op eerlijke sigarettenpakjes beter onthouden door kinderen dan die op gekleurde sigarettenpakjes. De verwachting is dan ook dat jonge rokers met eerlijke sigarettenpakjes minder snel een sigaret opsteken. Bekijk hier de reactie van kinderen die eerlijke sigarettenpakjes zien.

Roken is de veroorzaker van veel ziekten

​Roken is de grootste veroorzaker van vroegtijdige ziekte en sterfte. Roken vergroot de kans op longkanker en ook op andere soorten kanker, circa een derde van alle kankersterfte wordt door roken veroorzaakt. Verder verhoogt roken de kans op hart-/vaatziekten, longziekten, diabetes en minder vruchtbaar worden. De helft van de rokers overlijdt aan de gevolgen van roken, een kwart van de rokers sterft al voor zijn 65e. Lees hier meer feiten en cijfers over roken.  

Maak het verschil en teken de petitie

Bronnen: kwf.nl; longfonds.nl

Printen
Please login or register to post comments.